Af Ritzau
Udgivet
En kvinde har onsdag anmeldt til politiet, at hun blev antastet og truet med pistol på Skrænten i Esbjerg.
Tre mænd er onsdag eftermiddag blevet anholdt i Esbjerg, efter at en kvinde opsøgte Syd- og Sønderjyllands Politi og fortalte, at hun var blevet truet med en pistol.
Det oplyser Richard Borring, der er vagtchef i Syd- og Sønderjyllands Politi.
Den 25-årige kvinde har fortalt politiet, at hun blev antastet på gaden og truet med en pistol, mens hun sad i en bil. Dem, der truede hende, sad også i en bil.
Pistolen blev peget mod kvinden, har hun forklaret til politiet.
Efterfølgende kørte hun mod politistationen i Esbjerg. Den anden bil fulgte til at starte med efter hende, men forsvandt så.
Da hun ankom til politistationen fortalte hun om sin oplevelse, og politiet satte en eftersøgning af bilen i gang.
Ti minutter senere - klokken 16.10 - fik Syd- og Sønderjyllands Politi kontakt til køretøjet og anholdt de tre mænd.
Vagtchefen oplyser, at der er en primær mistænkt, som er den person, politiet mener har foretaget truslerne. Han er 24 år gammel.
Politiet er stadig tidlig i efterforskningen og kan derfor ikke oplyse, om der er blevet fundet en pistol i køretøjet, hvor de tre anholdte befandt sig.
Vagtchefen fortæller, at der er en relation mellem kvinden og mændene, og at hun genkendte dem, da truslen foregik.
Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer borgere, der har set et kontrovers på Skrænten i Esbjerg, hvorefter to biler er kørt fra stedet omkring klokken 15.45 onsdag, til at kontakte politiet på 114.
Politiet vil nu vurdere, om de tre mænd skal fremstilles i grundlovsforhør.
Af Amalie Allerslev Eriksen
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder
Videoer fra en dansk imam er blevet fordrejet på sociale medier i sådan en grad, at han ikke længere selv vil kendes ved dem.
På flere udenlandske profiler på sociale medier florerer en gruppe danske skoleelever nu som en flok unge, der er konverteret til islam. I virkeligheden er de en folkeskoleklasse på besøg i en lokal moské.
Det er faktatjekmediet TjekDet, der har bragt historien i første omgang. De har fundet videoklip på de udenlandske profiler og sporet sig frem til, at de unge i videoerne er elever fra Nydamskolen i Sønderborg, der er på besøg i moskéen 'Iqra Kultur Forening'.
- Ni brødre og otte søstre er vendt tilbage til islam i Danmark, står der eksempelvis i en video på en engelsksproget Tiktok-profil.
Videoklippene med det fordrejede budskab er ifølge TjekDet blevet delt på både Tiktok, Facebook og X.
Delt vidt og bredt
Islamkritikeren Amy Mek er en af dem, der har delt en af videoerne på X. Hun påstår i sit opslag på det sociale medie, at de danske elever er amerikanske, og at de konverterede til islam i Washington D.C.
Klikker man ind på videoen, kan man dog tydeligt høre, at der bliver talt dansk. I hænderne har eleverne en bog med islamiske historier oversat til dansk.
Alligevel har opslaget fået 275.000 visninger og 2700 delinger. Derudover er der adskillige likes og en lang række sure kommentarer.
Lignende opslag fra andre profiler florerer ligeledes online, hvor disse også er blevet delt og kommenteret.
Stammer fra dansk imam
De oprindelige videoer stammer fra den danske imam Hassan Ibrahim Ibrahim, der i første omgang optog dem, da han havde besøg af skoleklassen i foråret. Han delte herefter materialet på sin egen Tiktok-profil, hvor han har over 80.000 følgere.
Det bekræfter han over for TV 2.
- De videoer er blevet misbrugt og fordrejet i sådan en grad, at jeg ikke vil kendes ved dem. Det var et skolebesøg under ramadanen, som de gerne ville høre og lære noget om, siger Hassan Ibrahim Ibrahim.
Skoleleder på Nydamskolen, Stine Skyum, bekræfter også over for TV 2, at det var en af deres nu afslu*ttede 9. klasser, der var på besøg i moskéen under ramadanen.
Besøget skete som led i deres kristendomsundervisning, hvor man også skal lære om andre religioner.
- Jeg tager stor afstand fra, at der er nogen, der deler noget, som ellers var en fin undervisningssituation. Eleverne havde haft et godt besøg og syntes, at det var lærerigt, siger Stine Skyum.
Ked af situationen
Hassan Ibrahim Ibrahim fortæller, at han er ked af, at videoerne er blevet fordrejet på forskellige sociale medier.
- Jeg er oprigtig ked af, at de er blevet misbrugt, for det kan ødelægge mange ting. Desværre er der rigtig mange, der tror på den historie. Meningen var, at man skal lære hinandens kulturer og religion at kende, siger Hassan Ibrahim Ibrahim.
Ved besøget sørgede han for, at der var samtykke hos hver enkelt elev, før han lagde videoerne op.
Det bekræfter skoleleder Stine Skyum også.
- Der blev spurgt derude, om imamen måtte lægge det på sin Tiktok, og det sagde de alle ja til, siger Stine Skyum.
Hun forklarer, at skolen i den pågældende situation har vurderet, at eleverne i 9. klasse var gamle nok til selv at give samtykke. Skolen har desuden som en standard procedure skriftlige samtykkeerklæringer med underskrift fra forældrene liggende.
Kontaktet elever og forældre
Skolelederen fortæller, at hun har sendt en orientering om delingerne til forældre og elever i klassen, der altså gik ud i sommer. Hun har ikke modtaget klager eller henvendelser på den baggrund.
Det har det dog givet anledning til, at man på Nydamskolen har drøftet, om episoden bør føre til ændrede procedurer.
- Der er den eneste gang, at vi har oplevet det. Eleverne kunne også have været på besøg på et plejehjem og andet, og vi vil gerne vise udadtil, at vi som skole besøger det omkringliggende samfund, siger hun og fortsætter:
- Umiddelbart vil vi ikke ændre på noget, fordi vi synes, det ville være synd at begrænse ét tilfælde til, at man aldrig kan vise, hvad man laver.
Heller ikke imamen Hassan Ibrahim Ibrahim kommer til at ændre på, hvad han lægger ud på sociale medier lige foreløbig, forklarer han.